Pages

Thursday, December 23, 2010

||| mencipta personaliti diri tersendiri |||

Hmm.Ni first tutorial dari Mr.Vort.Lately,ramai yang before ada tanya dekat Mr.Vort macam mana nak buat watermark ni.Sebenarnya watermark ni nak tunjukkan to all yang gambar yang ada dalam blog korang adalah hak cipta terpelihara.Hehe.Ok,straight to the point.

1stly,korang mesti ada Photoshop CS5(additional).CS4 pun boleh kot.So kalau bagi yang takde lagi CS5,boleh la tengok dekat sini macam mana nak dapatkan CS5 dengan percuma.Hehe.

2nd,bukak korang punya CS5.Create new(CTRL+N).Setting buat as shown below.

- width 300
-height 100
-background content transparent

3rd,tekan logo 'T' n start tulis trademark korang.Contoh seperti di bawah.


4th,kalau korang nak me-lawakan lagi,boleh la tune sendiri dekat 'blending option'Right click dekat layer text dekat column sebelah kanan n pilih blending option.


5th,cara penggunaannya adalah dengan mendrag layer yang dah siap tadi dan letak dekat gambar yang dikehendaki. 



6th,jangan lupa save watermark ni supaye boleh la digunakan len kali.


Thats all.Haha.Ok,tunggu tutorial buat header dari Mr.Vor+ pula.Ada request la.Haha >,<


5 ||| pengomel |||:

Jo Qusary said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

GOOD

matcargo said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ooo kiranya kita kena buat sign la kat gambar yang kita guna kat blog kita tu..huhuuhu

Rara Farah said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cs5 lebih kurang cm photoshop gak kn...

||| V0r+ Ne+w0rK ||| said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

matcargo:betul 2...
rara:cs5 memang photoshop un...haha...
jo:yeah...

blogsyarih said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Satu cara mudah mempromosi dan mengidentitikan di gambar. Guna je photoscape mudah sgt nih...

BlogSyarih

Post a Comment

 
naik atas...